CunitCarnaval.com

Museu Virtual

MÉS DE 25 ANYS D'HISTÒRIA

No hi ha res més gran per a un esdeveniment sociocultural que néixer de mans i ments de joves i gent del poble. Els primers pasos del nostre carnaval els donaven, anys previs al 1988, tant veïns del casc urbà com de la Plana; on cada nucli celebrava les seves pròpies festes. També l'assistència de molta gent del municipi a altres carnavals, va fer possible que es plantegessin l'organització d'un carnaval amb personalitat pròpia a Cunit. 

Llavors, passat l'estiu del 1987, un grup d'amic i amigues, després de dues reunions, van decidir convocar a tothom que tingués interès en formar part de la Comissió. Van acudir una vintena de persones (Ajuntament, APA de l'escola, Associació de Veïns i veïns interessats) i és quan es decideix organtizar el Carnaval de 1988 i constituir la Comissió.

Tot seguit, es va crear el cartell per al primer carnaval, fet per Jaume Torices, i s'ha convertit en el logotip i imatge de la Comissió. Nosaltres, amb la nostra entrada, l'hem modernitzat però no l'hem canviar gaire ja que és el símbol des dels inicis de la nostra festa.

Gran part dels que estem a la Comissió, ara juridicament nombrada Nova Associació Coordinadora del Carnaval de Cunit, o som fills, familiars o amics dels que van fer néixer i créixer el carnaval a Cunit, per això volem que torni a créixer i l'estimem tant. És un dels motius pels que diem que és més que una festa, és perquè el portem ben endins. 

Un cop que es va decidir la realització del Carnaval es va considerar que els tres pilars eren una rua de carrosses, un ball de disfresses i una festa infantil. En aquesta secció veure'm l'evolució del nostre carnaval. 

Aquesta evolució i creixement ve donat pel recolçament del teixit comercial i empresarial del municipi, treball dessinteressat de veïns molt vàlids que han format part o no de la comissió, d'entitats que col·laboren en l'esdeveniment i del suport de l'Ajuntament que sap que el poble estima molt el carnaval.

El venir al nostre carnaval s'ha convertit en una cita obligada per molta gent de la comarca i voltants durant les dates de la nostra festa. Tant que Cunit arriba a tenir ben bé la mateixa població que a l'estiu.

 • L'any 1988 va ser la nostra primera edició i només van sortir 4 grups locals.
 • Els motius dels grups eren: Ovnis, Pirates, Iglú i camió "verbenero".
 • Va ser l'únic any on la Gran Rua va tenir un tram de platja. 

 • Al 1989 per primer cop venen grups visitants a la Gran Rua.
 • S'inclou el sopar de germanor al programa d'actes i també el ball de mantons.
 • La Gran Rua ja no té el tram de platja que s'havia fet a la primera edició.

 • Amb l'arribada dels 90, ja tenim aquí la primera merengada que els més menuts del poble vivíem amb tanta intensitat dijous Gras. Una gran tradició que teníem era portar l'entrepà de truita a l'escola i a la tarda anàvem tots a la platja a menjar-lo i així celebràvem "Dijous Gras". 
 • I també es va incorporar dimecres de cendra a la nostra festa. I amb ell la tradicional sardinada. Aquest dia al CEIP Pompeu Fabra fèiem la sardina de paper i la cremàvem amb el Carnestoltes i a la sortida molts anàvem a la rua per la mort del Carnestoltes. 

 • Al 91 el programa d'actes engreixa i s'incorpora la baixada d'andròmines i el Ball de la Dona. Ball molt divertit on grups de dones anaven disfressades igual i amb antifaç i els seus homes no les reconeixien. 

 • A l'any dels Jocs Olímpics de Barcelona, al 1992, va sortir la primera Reina del nostre carnaval. Que actualment surt a una comparsa local.
 • Per primer cop es va instal·lar l'envelat, ja que la Sala d'Actes del Casal Municipal ja es quedava petita per la magnitud que estaven agafant els actes.

 • El 1993 va ser un dels anys amb més ingressos. La dimensió que estava adquirint el Carnaval de Cunit exigia prendre mesures per recaptar diners i es venia loteria, es cobrava entrada als actes, explotacions d'algunes barres a la Festa Major... 

 • Deixa de fer-se la baixada d'andròmines al 1994 i comença a créixer el número de colles locals.

 • Ja portem uns bon anys de bonança i al 1995 batim el rècord de grups locals fins aleshores amb 15 colles i el de grups participants amb un total de 72 grups. Xifres impressionants, que deien molt de com estava creixent el nostre carnval! 

 • El 1996 ens portava un esdeveniment nou, era el Ball de Precarnaval.  

 • Potser l'any 1997 és quan comença l'època daurada del nostre carnaval. Els grups locals comencen a exhibir un nivell molt gran i sorgeixen grans rivalitat i bona competència per aconseguir els premis, ja que eren molts els grups que oferien una boníssima qualitat.

 • Eren temps en els que cada colla feia la seva carrossa o disfressa, en el cas de la comparsa, en locals diferents i sempre hi havia aquest secretisme que feia encara més gran la rivalitat. Diferents estils, maneres de fer, colors a amagar... tot valia per estrenar carrossa a Cunit i donar la sorpresa. Gran 10a edició! El Carnaval de Cunit era dels millors del territori en tan sols deu anys. 

 • Llavors els grups feien la Gran Rua a Cunit i de cara al final tornaven a fer una segona pujada pel carrer Empar Nadal i totes aparcaven a la plaça del Casal. Era un ambient únic! Cap o poques anaven després a la Rua de Calafell. Es quedaven a l'envalat al Ball de Carnaval i la recollida de premis.

 • Alguns cunitencs havien viatjat a Tenerife a agafar idees i materials per a innovar any rere any. La competencia entre colles feia que l'exigència de cada grup fos cada cop més gran i així a la vegada el nostre carnaval millorava a pas de gegant.

 •  Igual que a l'actualitat, molts eren els interessats en comprar carrosses o disfresses de les colles de Cunit. La qualitat era molt gran i era un atractiu per professionals que gaudien del nostre carnaval i posaven els seus ulls per adquirir qualsevol peça que els hi impactés. 

 • La participació continuava sent impressionant, i ben entrats a l'època daurada del nostre carnaval potser hagués estat el moment de donar-li ressò i fer alguns canvis per donar un salt de qualitat definitiu i així no caure en la monotonia, que posteriorment estancaria la nostra festa gran.

 • Les colles clàssiques començaven a donar símptomes de finalitzar els seus cicles, i cada any es perdia una d'elles. Una llàstima anar perdent els grups que havien portat el nostre carnaval a un nivell que serà difícil recuperar. La feina que feien era increïble, cada detall comptava per lluir-se i deixar bocabadats a tots els espectadors.

 • Començaven a néixer les colles que a l'actualitat són les més antigues i es tancaria un cicle molt gran del nostre carnaval. La rivalitat entre grups ja era menor i va haver-hi una davallada de la qualitat dels grups. Aquestes creacions van permetre que els joves de Cunit aportessin el seu gra de sorra a la festa i en un futur es veurà com han evolucionat. 

 

a Instagram:

A instagram, fem servir el hashtag:

#CARNAVALCUNIT

 

Coneixes Cunit?

Per nosaltres Cunit ès...

 

a Twitter:

 

Accès restringit